De leukste activiteiten om op Texel te doen!

Gepubliceerd op 17/06/2021


De leukste activiteiten om op Texel te doen

Texel is één van de populairste vakantiebestemmingen voor wie in eigen land op vakantie wil. En dat is niet voor niets, van de prachtige natuur tot leuke activiteiten, er valt van alles te beleven op Texel. In dit artikel lees je over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Texel voor het hele gezin. Of je nou met je partner een romantische vakantie wil of met je kinderen een leuke tijd wil hebben, op Texel is er voor iedereen wat.

De stranden

Allereerst natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen van Texel: het prachtige strand. Langs de gehele westkust van Texel is er 30 kilometer aan strand. De meeste stranden in Nederland zijn in de zomer enorm druk, maar op Texel heb je zelfs in het hoogseizoen nog alle ruimte. In de zomer is het heerlijk om even te zwemmen of om te zonnen, maar ook in het voor- of najaar kun je een heerlijke strandwandeling maken op het strand.

Er zijn een aantal stranden die elk hun eigen voordeel hebben. Zo vindt je bij paal 12 vooral veel bewoners van Texel. Bij paal 31 kun je de Texelse vuurtoren Eierland vinden. Het strand is hier ook erg breed. Bij paal 33 is ook de boot naar Vlieland, die je vanaf Texel al kan zien.

Watersport

Met zo veel water om je heen is het ook echt een aanrader om een paar watersporten te beoefenen. Je hoeft hiervoor echt niet sportief te zijn, het is alleen al leuk om in het water te bewegen voor veel mensen. Je kunt bijvoorbeeld heel goed kitesurfen op de hoge golven van Texel. Je kunt ook watersporten zoals brandingraften, kajakken en zeilen proberen. Er zijn meerdere surf- en zeilscholen op Texel waar je gebruik van kunt maken. Het water opgaan is wel echt een must als je op Texel bent.

Ga wandelen of fietsen

Texel heeft enorm prachtige natuur. Er zijn ook een aantal mooie natuurgebieden waar je goed kunt wandelen of fietsen. Het grootste natuurgebied is het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit park bevat de hele westkand van het eiland. Hier heb je een afwisselend landschap vol met duinen, bossen en heidevelden. Een mooi stukje is ook de Bollekamer in het zuidwesten. Hier lopen wilde paarden zoals Schotse hooglanders en Exmoorpony’s en je vindt hier zelfs een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Nog een stukje noordelijker ligt de Slufter, dit is een vlakje met allemaal zoutwater kreken die direct in verbinding met de Noordzee staan. Dit is in de twintigste eeuw door mensen aangelegd om het gebied in te polderen, maar dat is niet gelukt. Daardoor is er wel een prachtig gebied ontstaan vol met lamsoor en zeekraal. In de zomer kleurt de hele vlakte paars van de lamsoor die in bloei staat. Daarnaast vind je hier ook heel veel verschillende soorten vogels en andere dieren. Verder is De Dennen ook een mooi bos om doorheen te lopen. Hier zou je ook goed kunnen paardrijden als je daar zin in hebt.

Texelse wijn of speciaalbier proeven

Misschien heb je al weleens een Texels biertje gehad, maar Texel heeft ook een eigen wijngaarde. Bij wijngaard de Kroon van Texel staan zo’n 8500 wijnstokken die ongeveer 6000 liter aan wijn per jaar produceren. Er wordt zowel rode als witte als rosé wijn geproduceerd. Vooral de Texelse rosé wijn is echt een aanrader. Je kunt ook rondleidingen en wijnproeverijen hier doen. Het kost slechts 9 euro per persoon en is een hele leuke activiteit.

Ook de bekende Texelse bierbrouwerij is zeker een bezoekje waard. Hier komt het Texelse speciaalbier vandaan, wat volledig gebrouwen wordt met producten van Texel. Je kunt hier een rondleiding doen waar je alles wordt verteld over het maken van het bier. Je kunt ook in het proeflokaal een proeverij doen van de verschillende biertjes. De rondleiding en de bierproeverij is vanaf 12,50 per persoon. Je kunt ook de rondleiding laten en alleen de bierproeverij doen.

Parachutespringen

Voor de echte adrenaline junkies kun je ook nog parachutespringen boven Texel. Op drie kilometer boven de grond spring je dan met een begeleider en een parachute vanuit een vliegtuig. Je zweeft rustig naar beneden waarna je rustig op de grond beland. Voor wie het durft is het een enorm mooie manier om Texel vanuit de lucht te zien.

Activiteiten voor kinderen

Op Texel heb je natuurlijk ook een aantal activiteiten die speciaal zijn bedoeld voor de kleinsten van ons. Je kunt bijvoorbeeld een huifkartocht rond het eiland doen met je kinderen. In drie uur tijd rij je met een huifkar van Jan Plezier over het strand, door de natuurgebieden en door de bossen heen. Zo krijg je meteen een goed beeld van Texel en kunnen de kinderen genieten van een leuk tochtje in een huifkar met paarden.

Bij Landgoed de Bonte Belevenis kunnen kinderen ook zelf brood bakken, zelf zeep en kaarsen maken en zelf papierscheppen. Na al dit leuke knutselen kunnen ze in hun eigen gemaakt theeschenkerij wat drinken en hun eigen gebakken taartjes eten. IJsboerderij Labora is ook een bezoekje waard voor gezinnen met kinderen. Er is een enorme trampoline, speeltuin en kinderboerderij. Je kunt zelf lekker van een ijsje genieten terwijl de kinderen aan het spelen zijn. De kinderen kunnen bij de kinderboerderij leren waar dat lekkere ijs vandaan komt, waarna ze zelf natuurlijk ook een lekker ijsje krijgen.

Museum

Het Juttermuseum is voor zowel jong als oud een ontzettend leuk uitje. Hier worden allemaal vondsten van het strandjutten tentoongesteld. Er zijn ook verschillende exposities over schipbreukelingen en het reddingswezen. Dit is ook de perfecte activiteit voor wanneer het regent want het museum is overdekt.

Garnalenvissen

Een andere populaire activiteit op Texel is het garnalenvissen. Je kunt met een bootje met schipper de Waddenzee opgaan. De schipper vertelt tijdens het vissen vanuit de kajut wat over de omgeving en over het vissen. Vanaf de boot kun je ook allemaal zeedieren bekijken, zoals bijvoorbeeld zeehonden en zeesterren. De vangst kun je vervolgens zelf pellen en opeten.