Eierland

Eierland

Eierland

Eierland is het noordelijkste deel van Texel en is voor toeristen ook een populaire plek om te bezoeken tijdens hun vakantie. Er zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden op Eierland. Daarnaast zijn er ook een aantal dorpen gelegen in Eierland waar vakantiegangers een dagje kunnen besteden.

Geschiedenis

Eierland was niet altijd een onderdeel van Texel. Tot de 13e eeuw behoorde Eierland tot Vlieland. Aan het eind van de dertiende eeuw ontstond het Eierlandse Gat waardoor Eierland zich afscheidde van Vlieland. Hierdoor werd Eierland een zelfstandig eiland. Ongeveer rond 1550 slibde het gat tussen Eierland en Texel ook dicht waardoor er zandbanken ontstonden tussen de twee eilanden. Deze zandbanken liepen alleen nog onder met extreem hoge waterstanden. In 1625 is er een zanddijk aangelegd tussen Texel en Eierland waardoor Eierland ook officieel een onderdeel van Texel werd. Deze dijk was met name bedoeld om de onstuimige zee ten noordoosten van Texel te beteugelen. Deze wilde wateren bedreigden namelijk regelmatig schepen.

Voor de aanleg van deze zanddijk was Eierland slechts een hoge duinbult met wat aangewassen land. Dit stuk land was bijna niet te bereiken. Vroeger stond er zelfs slechts één woning, namelijk het Eyerlandse Huis. Dit huis was bedoeld voor schipbreukelingen op de gevaarlijke kust. Daarnaast werden er hier aangespoelde goederen bewaard en had het huis een rol in de postdienst op Vlieland en Terschelling. De bewoner van dit huis voerde de titel ‘kastelein’ en trad op als vertegenwoordiger van de overheid.

In 1835 begon de inpoldering van de vlakte tussen Eierland en Texel om het gewonnen land te gebruiken voor landbouw. Zo ontstond de Eierlandse polder waar onder andere De Cocksdorp nu ligt. Op deze polder speelde de opstand van de Georgiërs zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eierland heeft dus een rijke geschiedenis die je vandaag de dag nog terugziet op Eierland.

Meeuweneieren

De naam ‘Eierland’ is nogal eigenaardig maar heeft een interessante oorsprong. Vroeger werden er op dit eiland namelijk vaak meeuweneieren geraapt. Deze eieren gingen vervolgens massaal naar Amsterdamse bakkers. De vogels werden zelfs goed verzorgd door de kastelein. Hij zorgde ervoor dat de vogels elk jaar een broedsel konden grootbrengen. Van deze traditie van eieren verzamelen, stamt dus de naam voor het eiland af.

De vuurtoren van Eierland

De belangrijkste bezienswaardigheid van Eierland is wel de vuurtoren van Eierland. Vanaf maart tot november kun je zes van de acht verdiepingen beklimmen. In de winter is de toren alleen open in het weekend en op woensdagen. Rondom Eierland zijn vroeger vele schepen vergaan, vandaar dat een vuurtoren echt noodzakelijk was hier. Tot 1864 had Texel zelfs slechts een houten baken. Hierna kwam er eindelijk een vuurtoren die de wateren rondom Texel aanzienlijk veiliger maakte. Tegenwoordig is de vuurtoren ook een enorme toeristische trekpleister van Texel. De toren is 34,7 meter hoog en staat gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken vanaf de omloop van de toren. In de vuurtoren zelf kun je niet het lichthuis en de werkruimte van de vroegere vuurtorenwachters bezoeken, maar je kunt door een raampje wel de wachtkamer bekijken.

Eierland is dus ook zeker een bezoekje waard als je op vakantie gaat naar Texel. Het dorpje De Cocksdorp is zeer gezellig en de vuurtoren van Eierland is zeer interessant om te bekijken. Het is natuurlijk niet voor niks dat deze vuurtoren op veel ansichtkaartjes van Texel staat. Je kunt zelfs zes van de acht verdiepingen beklimmen. Verder heeft Eierland natuurlijk ook een interessante geschiedenis waardoor het een erg aantrekkelijk stuk land is om te bezoeken als je op Texel bent.